24 Juny 2020 Actualitat Gremi
La crisi de la covid-19 pot provocar una caiguda del sector de la construcció d'entre un 20 i un 25% a finals d'any, segons ha explicat la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) en un informe de conjuntura presentat recentment a Barcelona. Per mirar de solucionar o reduir aquests efectes, el president de l'entitat, Joaquim Llansó, ha demanat a les administracions públiques un esforç inversor "com s'ha fet sempre a la sortida de les crisis" i ha exigit que aprofitin la possibilitat d'endeutar-se que permet la Unió Europea (UE) per reactivar infraestructures d'interès general. L'any 2019 la inversió en construcció a Catalunya va ser de 19.754 milions d'euros, amb un creixement del 2,8%, molt per sota dels 33.716 milions d'euros de l'any 2008.
La Cambra de Contractistes ha alertat que les xifres registrades durant l'any passat encara quedaven molt lluny dels indicadors previs a la crisi financera del 2008. "Portem 13 anys dins d'una crisi continuada", ha lamentat Llansó.
El creixement moderat que arrossegava el sector i que s'havia de concretar també aquest any amb augments superiors al 2% ha quedat interromput per l'arribada de la pandèmia i difícilment es podran recuperar les previsions per la contenció en la despesa dels ciutadans i també per la crisi econòmica que se n'ha derivat. Durant el primer trimestre de l'any, la construcció a Catalunya va registrar una caiguda del 8,4%, un descens que s'explica principalment per l'aturada de les obres durant la segona quinzena de març.
Els contractistes esperen que el sotrac s'elevi fins entre el 16 i el 17% a l'abril i que no es recuperi la producció prèvia a l'epidèmia fins a finals de maig. Ara mateix, calculen que ja s'han reprès el 80% de les obres que estaven en marxa abans del decret d'estat d'alarma. Pel que fa al segment d'obres públiques, el 60% ha reiniciat l'activitat.
45.000 treballadors afectats per ERTO's
Segons dades de finals d'abril, les empreses constructores havien inclòs més de 45.000 treballadors en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). "La preocupació que tenim és que si no es reactiva la inversió ens podem trobar que les empreses que han fet un ERTO hagin de fer un ERTO d'aquí a sis mesos", va dir Ignasi Puig, secretari general del CCOC. En concret, a 21 de maig, els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE) a Catalunya han ascendint en el sector de la construcció a 7.827 expedients, dels quals 7.329 per força major i 498 per altres causes, que afecten a 45.695 treballadors, una tercera part dels afiliats del Règim General.
En aquest sentit, han demanat que no només s'impulsi la construcció amb diners públics sinó que s'arribin a acords amb el sector privat per a fer "carreteres, hospitals, poliesportius" o "el que calgui", va dir Llansó, que també ha considerat que cal flexibilitzar el manteniment de l'ocupació sis mesos que és una de les condicions que fixa el govern espanyol per accedir a les facilitats per a presentar un ERTO. De moment, les dades dels 72 socis de la Cambra apunten que fins a un 20% dels treballadors del sector poden haver perdut la feina.
La intensitat de la caiguda de la construcció dependrà de la rapidesa en la reacció de les administracions públiques, ha insistit el president de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obra de Catalunya. Llansó ha advertit que si la inversió no es reactiva el descens de la construcció a finals d'any podria ser superior a les estimacions amb què treballen ara mateix. "És el moment de reivindicar un sector que és locomotor per l'economia", ha dit.
Expectatives relativament bones
En conclusió, les expectatives del sector de la construcció per al 2020 eren relativament bones, malgrat que encara no havia sortit plenament de la crisi que es va iniciar el 2008, però s'han vist estroncades per un fet imprevisible com ho és una pandèmia global.
Sense un adequat recolzament, les empreses esgotaran els seus recursos molt ràpidament i, com a conseqüència, es destruiran milers d'empreses i llocs de treball, danyant la cadena de valor de la construcció durant molts anys.