29 Juliol 2021 Actualitat Gremi
L'edifici de Gaudí no havia tornat a obrir portes des de la tardor, un temps que han invertit en fer la posta a punt del renovat disseny de visita. Aquest ambiciós projecte es va començar a gestar fa 8 anys, s'ha anat executant els últims tres i s'ha rematat els darrers mesos.
La fascinació per l'obra del genial arquitecte del Baix Camp Antoni Gaudí no s'atura mai. Ara, una de les seves obres més conegudes de la capital catalana, la Casa Batlló, ha reobert les seves portes després de molts mesos de posta a punt per oferir una nova experiència de visita que s'ha desenvolupat els darrers tres anys i ha suposat una inversió global de 30 milions d'euros per la propietat d'aquest edifici.
La nova proposta recorre a la tecnologia per oferir un "viatge multisensorial" per la casa gaudiniana, amb dues noves sales de projeccions immersives al subsòl, una audioguia intel·ligent i quadres amb sensors de moviment, entre altres novetats. Tot plegat, s'ha fet sense "tapar" el patrimoni arquitectònic i, segons els gestors de l'edifici, pensant en "augmentar-ne" les possibilitats. El preu de la visita serà ara de 35 euros, la meitat pels residents a l'Estat en una promoció especial destinada al públic estatal. La reobertura, que va tenir lloc a mitjans de maig, s'ha fet amb la reducció dels aforaments que dictamina la pandèmia de la Covid19.
L'edifici de Gaudí no havia tornat a obrir portes des de la tardor, un temps que han invertit en fer la posta a punt del renovat disseny de visita. Aquest ambiciós projecte es va començar a gestar fa 8 anys, s'ha anat executant els últims tres i s'ha rematat els darrers mesos. Tot plegat, una inversió de 30 milions d'euros, la meitat de la qual destinada a "restauracions i instal·lacions" i la resta en la tecnologia expositiva i nova museografia.
Experiència '10D'
La Casa Batlló ofereix des d'ara un itinerari renovat i una experiència més mediada per la tecnologia ('10D') que complementa el que oferia fins ara, si bé que qui ho vulgui podrà seguir gaudint únicament amb l'arquitectura gaudiniana sense passar per les sales immersives, segons han aclarit els responsables del projecte.
"No estem tapant Gaudí, estem intervenint en espais on ell no ho va fer, de la manera més elegant i respectuosa que podem", va asseverar un dels responsables del projecte. "La gent jove vol més i més", va afegir en relació al públic al qual esperen convocar amb la nova proposta.
Les principals novetats
La novetat més destacada són les dues sales immersives 'Gaudí Dôme' i 'Gaudí Cube', totes dues al soterrani de la casa, que fins ara no es visitava. El primer ocupa l'antiga carboneria i és una cúpula de més de mil pantalles, 21 canals d'àudio i un mapping que mostren l'origen de la inspiració del geni. La segona és un cub LED de sis cares "únic al món" que ofereix travessar virtualment l'edifici, obra de l'artista digital Refik Anadol.
La tecnologia s'ha aplicat també a la nova audioguia de visita, que és 'intel·ligent' i s'adapta al ritme del portador. El relat també és renovat, així com una banda sonora creada per Dani Howard.
Durant el recorregut pur i dur per les plantes de l'edifici, s'han disposat uns "quadres màgics", d'aparença estàtica, cobren vida al apropar-se els visitants. Micro sensors de moviment ocults en el perfil dels quadres activen les produccions cinematogràfiques que recreen el passat de la família i la història de la Casa. Complementàriament, tecnologies invisibles donen vida a diferents instal·lacions efímeres que el visitant descobrirà per la casa, per exemple a l'antiga porteria de l'edifici ara museïtzada tal i com lluïa a principis del segle XX.
Noves intervencions arquitectòniques
També s'han fet a la Casa Batlló diverses intervencions arquitectòniques, com la nova escala lateral dissenyada pel reconegut arquitecte japonès Kengo Kuma i il·luminat per Mario Nanni. O una escala flotant de 13 tones de marbre polit suspesa en l'aire que condueix a la nova botiga, ubicada ara a les cotxeres de l'edifici i amb connexió directa amb el carrer.
Història de l'difici
Originalment, l'edifici va ser construït l'any 1877 per Emili Sala i Cortés (un dels professors d'arquitectura de Gaudí), quan a Barcelona encara no hi havia llum elèctrica. L'any 1903 el va adquirir D. Josep Batlló i Casanovas, un industrial tèxtil propietari de diverses fàbriques a Barcelona i destacat home de negocis.
Josep Batlló va concedir total llibertat creativa a Gaudí, encarregant-li unes obres que en principi consistien a derrocar l'edifici. No obstant això, gràcies l'audàcia de Gaudí, es va descartar l'enderrocament de la Casa i es va dur a terme una reforma integral entre 1904 i 1906. L'arquitecte va canviar completament la façana, va redistribuir els envans interiors, va ampliar el celobert i va convertir el seu interior en una autèntica obra d'art. A més del seu valor artístic, l'obra revesteix una enorme funcionalitat, més pròpia del nostre temps que del passat. Fins i tot hi ha qui veu en ella elements precursors de les avantguardes arquitectòniques de finals del s. XX.
La Casa Batlló va deixar de pertànyer a la família Batlló a la dècada dels 50. Després d'acollir diferents empreses i particulars, des de la dècada dels 90 l'edifici està en mans dels actuals propietaris, la família Bernat, que ha restaurat íntegrament la casa.
L'any 1995 la família obre la casa a la societat i presenta aquesta joia arquitectònica al món, oferint l'espai per a esdeveniments. A partir de 2002, coincidint amb l'Any Internacional Gaudí, Casa Batlló acull també visites culturals. Ambdues activitats es desenvolupen en l'actualitat innovant constantment en la seva oferta i continguts.
Actualment, Casa Batlló és Patrimoni Mundial de la UNESCO i una icona de Barcelona, una parada imprescindible per conèixer l'obra de Gaudí i el modernisme en la seva màxima expressió. També és un dels atractius culturals i turístics millor valorats, amb 1 milió de visitants a l'any.
Més info:
www.casabatllo.es
Passeig de Gràcia 43
93 216 03 06